Pssstt… Ontdek hier onze job in de kijker!

Lees meer

Op sollicitatiegesprek? 5 tips voor een goede eerste indruk

19 februari 2018

Het is een cliché dat staat als een huis. Maar tijdens je sollicitatiegesprek heb je maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Een indruk die mee zal bepalen of jij de job krijgt of niet. Maar waar moet je precies op letten? Wij schotelen je graag enkele tips voor waarmee jij een goede eerste indruk maakt.

Tip 1: kom op tijd
Ergens zwetend en buiten adem binnenlopen omdat je je trein miste? Welk excuus je ook hebt, te laat komen voor je sollicitatiegesprek is not done.

Het is best dat je zo’n tien minuten op voorhand aanwezig bent. Zorg daarom de dag voordien voor een goede voorbereiding: hoe laat sta je best op, wat trek je aan, hoe laat vertrekt je trein, enzovoort. Time management is key!

Tip 2: de kleren maken de man of vrouw
Ga je op sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je netjes voor de dag komt. Moet je dan per se in kostuum of een hemd en kokerrok verschijnen? Dat hangt volledig af van de sector waar je voor solliciteert. Bij serieuzere bedrijven is dergelijke nette kledij op zijn plaats. Ga je in een bedrijf solliciteren met een losse sfeer, dan kan een meer casual outfit perfect.

Het is vooral belangrijk enkele basisregels in acht te nemen. Kleed je niet te bloot, draag nette schoenen, let er op dat je kleren geen kreuken of vlekken vertonen. Voor de dames: ga voor een subtiele make-up en subtiele accessoires. Maar vooral: kies een outfit waar jij je goed in voelt. Want dit is jouw moment om te stralen!

Tip 3: maak oogcontact
Gieren de zenuwen door je lijf tijdens je sollicitatiegesprek? Hoe nerveus je ook bent, zorg steeds voor voldoende oogcontact en luister aandachtig naar je gesprekspartner. Dat zorgt niet alleen voor een geïnteresseerde indruk, maar laat je ook zekerheid en zelfvertrouwen uitstralen.

Tip 4: bereid je gesprek goed voor
Mag je langskomen voor een sollicitatiegesprek, dan is het belangrijk je goed voor te bereiden. Welke sollicitatievragen kan je verwachten, wat wil je over jezelf vertellen, wat weet je over het bedrijf en de functie, …

Toegegeven, het klinkt logisch dat je al een antwoord op deze zaken hebt. Maar in de praktijk wordt zo’n voorbereiding niet altijd goed gedaan. Je zal merken, door een goede voorbereiding ben jij meer ontspannen tijdens het sollicitatiegesprek.

Tip 5: denk aan je lichaamstaal
Je lichaamstaal zegt veel over je, maar vaak ben je je daar niet van bewust. Let er bij een sollicitatiegesprek daarom extra goed op. Je wilt namelijk belangstellend en ontspannen overkomen.

Een juiste lichaamstaal begint al met het geven van een goede handdruk. Geef een stevige hand en kijk daarbij de ander aan. Krijg je een zitplaats aangeboden, ga dan recht zitten met je rug tegen de leuning. En leg je armen losjes op je schoot of op tafel leggen. Kruis je je armen, dan maak je eerder een gesloten indruk.

Sollicitatiegesprek: tijd voor de praktijk
Klaar om van die eerste indruk een goede indruk te maken? Ontdek welke vacatures wij voor jou in de aanbieding hebben en ga aan de slag met onze tips!

© HERMAN 2021